torsdag 23 augusti 2018

Hur ser du som Kristdemokrat (KD) på vård och omsorg med fokus på existentiell hälsa?
Att få frågor som går lite ”djupare” och inte på ett rättvist sätt kan besvaras med en ”oneliner” är av stor vikt, för samhällets utmaningar är inte en ”oneliner” även om vi ibland skulle önska det. Denna är en av frågorna som mötte mig (och övriga politiker) vid utfrågning av Pingströrelsens ledare Daniel Alm i Pingstkyrkan i Västerås. Frågan fascinerar mig och kräver en större reflektion som kommer här.

WHO, världshälsoorganisationen beskriver att det finns åtta perspektiv som påverkar vår existentiella hälsa: Hopp, helhet, harmoni, förundran, mening med livet, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap.

I vårt partiprogram http://www.kd.nu/principprogram finns det en tydlig tråd som lyfter fram en värdegrund som ligger i linjen med vad som beskrivs som den existentiella hälsan. Vår vård och omsorgstanke bygger på att vi vare sig är ett egoistiskt särintresse i en liberal ”marknad” eller en kollektiv lösning där individens enskilda förutsättningar får anpassas till kollektivet. Där är ett starkt civilsamhälle självklart, där individen har en tydlig gemenskap och där det möjliggörs att ha ett sammanhang som skapar mening och innehåll i livet.

Vi ser även familjen som en central grundläggande del för att skapa en god existentiell hälsa. En familj som är trygg och stabil och som har stöttning att bygga goda och stabila relationer och ges möjligheter att själva bestämma över sitt livspussel utan inblandning från staten hur de tillexemplen ska disponera sin tid i föräldraförsäkringen. Eller vilken förskola/skola som deras barn ska gå på. Den ramen som ger dem frihet och trygghet skapar förutsättningar för en god existentiell hälsa och ger individen en trygg bas och känsla av att tillhöra. Ser vi familjen över generationer så får vi där ett gränsöverskridande sammanhang där du tydligt ser att du tillhör en större helhet än just dig själv och ditt egna ego fixerade sfär.

Kristdemokraternas grundvärdering har en värdegrund som bygger på den Kristen-Judisk västerländska humanismen. Rötterna är tydliga 1000-tals år tillbaka i en värdetradition som har byggt demokratier och rättsstater, samhällen och intuitioner. Där i dess mitt står KD. Vår värdegrund och grunden för god existentiella hälsan ligger i linje med vår syn på människan och det i sin tur formar vår politik b.la inom familjen, vård och skolan. 

Det leder inte enbart till fina ord i ett program utan manar till konkret handling. KD driver tydligt frågan om att bryta ensamheten. Vi vet, och utöver det så pekar forskningen tydligt ut att det finnas ett sammanhang mellan ensamhet och ohälsa, både fysiks och psykisk ohälsa. Ensamhet som är motsatsen till gemenskap och där gemenskap är som tidigare nämnts ett av kriterierna för en god existentiell hälsa. Vi måste prioritera denna fråga, inte bara i fina ord och på papper utan i handling. Vi ser bland de äldre en inlåsningseffekt när du blir äldre och sitter låst i din lägenhet men får inte ett annat boende för att du inte är tillräckligt sjuk. Vi vill att alla som fyllt 85 år ska har rätt till ett anpassat boende där din isolering bryts och du kan dela vardagen med andra människor. 

Vi ser även att isoleringen och ensamheten behöver uppmärksammas än tydligare och få en nationell tyngd som man gjort i b.la. England där ett uppdrag lagts på ministernivå att bekämpa ensamheten. Vi vill att det även i Sverige ska tilldelas ett ministeruppdrag att verka för att bryta ensamheten i samhället. Det löser inte allt men det är en nyckel som med tydlighet visar på vad vi vill. Bryta ensamheten.

För att på allvar lyfta upp den existentiella hälsan behövs civilsamhället och det behöver få ett stärkt utrymme och plats i samhället. KD införde under Alliansregeringen möjligheter till skatteavdrag för gåvor till frivilligorganisationer vilket möjliggör att på riktigt stärka civilsamhället och ge dem möjligheter, det vill vi återinföra efter 9:e september när vi på nytt får en Alliansregering. Politiken och staten kommer aldrig och ska inte heller detaljstyra detta, politiken ska ge förutsättningar och inriktning för att detta genomförs. Som exempel på civilsamhället i vården och omsorgen finns sjukhuskyrkan och kyrkornas diakonala verksamhet, de behöver få en än mer naturlig och stärkt plats.

En annan sak som för mig är självklar och som tangerar den existentiella hälsan men som även berör frågan om religionsfrihet, (friheten att det ska vara en rätt till likväl som en rätt från religion). Kärnan är att om en parameter för god existentiell hälsa är personlig tro och andlig kontakt behövs det självklart ett naturligt utrymme att få finnas och verka i samhället för att detta ska uppnås. 

Det arbete som b.la. organisationen Gideoniterna gör med Bibelutdelning både till lärare och sjuksköterskor vid examen men även utplacering på vårdinrättningar så att Biblar finns tillgängliga är ett verktyg att erbjuda god existentiell hälsa men som idag hotas av prioriteringen ligger på ”frihet från tro” (helt i motsatt riktning mot vad kriterierna är för god existentiell hälsa). Det är dags att vi i vårt land lägger om kursen från framför allt Kristo fobiska ställningstagande i det offentliga och dess administration och på riktigt främjar civilsamhällets delaktighet i det offentliga samhället där hela spektra av den existentiella hälsan tillåts.

fredag 15 juni 2018


Tre förslag för att Du ska kunna lita på sjukvården i Sverige.
Sjukvården och omsorgen är grundläggande trygghet i ett land för dess invånare. Vi behöver känna oss trygga. Vi behöver veta om vi blir sjuk eller skadade eller kommer i behov av omsorg att det finns där för oss. Det är därför de allra flesta i vårt land tror och vill ha ett gemensamt av skatten välfärdssamhälle. Vi Kristdemokrater vill det. Vi vill även ha valfriheten som vi ser hotad av de röd-gröna och vänstern som tydligt har gått ut med förslag som tvingar bara i Västmanland 51% av de privat drivna familjeläkarenheterna att stänga ned, med kaos och otrygghet som följd. Vi tror på en mångfald av utförare men vi ser att behovet är stort av omfattande reformer om vårt allmänna välfärdssamhälle ska kunna hålla samman. Därför vill jag ge dig tre delar/förslag, som enbart är några delar ur en större "verktygslåda" för att säkra en balanserad och trygg sjukvård som blir en garanterar för mångfald i valmöjligheter, tryggar tillgängligheten och ger dig förutsättningarna för ett tryggt möte och behandling.

1. Staten behöver ta huvudansvar för att säkra en god, effektiv och jämlik sjukvård.
Idag styrs sjukvården av 21 självstyrande och fristående organisationer i vårt land, landstingen och regionerna. Det är inte effektivt, vare sig i fråga om jämlik vård eller spetskompetensförsörjning. För att kunna skapa en effektivisering där vi får mer vård och en jämlik vård i hela landet ser vi Kristdemokrater att vi behöver låta staten få ta över ansvaret för sjukvården i Sverige och landstingen och regionerna lämna över sjukhusansvaret till staten. Detta i sig ger en rad effekter.

- En samlad organisation med ett journal och dokumentationssystem som är lika i hela landet, det ger en ökad patienttrygghet och ekonomisk effektivisering med ett sytstem istället för många vitt skilda.

- En gemensam organisation medför att oavsett vart du bor i landet får du tillgång till samma vård och bedömning i hela landet. Det ska inte vara så att det beror vart du bor i landet vilken kvalitet som du får i vården. 

- Det skapar även en organisation som stötar, möjliggör och utvecklar spetskompetens och forskning, vilket blir allt svårare när det sker inom olika organisationer.Vilket medför en bättre arbetsmiljö och karriär- och kompetensutveckling.

Vi behöver våga tänka nytt för att du ska kunna lita på sjukvården. Idag visar mätningar på att det endast är 29% av befolkningen som litar på vårdens huvudmän, regionen och landstingen. Däremot är det bättre förtroende för själva vårdinrättningarna som har näst intill 60% i förtroende. Det är bättre men långt ifrån bra. Vi kan aldrig vara nöjda att 4 av 10 inte har förtroende för vården och knappt 3 av 10 för vårdorganisationen. Ett förstatligande av sjukvården skapar bättre förutsättningar för en enhetlig vård, och inom den organisationen kan det även garanteras en bred valfrihet för individen att själv kunna välja utförare när ramen har tryggats.

2. Inför vidareutbildning i svenska för vård och omsorgspersonal samt krav på vidareutbildning i svenska för färdtjänstpersonalen.
 
Det behövs inom regionerna, landstingen och i kommunerna en snabb höjning av förmågan att kunna uttrycka sig både muntligt och skriftligt i det svenska språket. Svenska språket är nyckeln och detta kan inte prioriteras bort i rekrytering när det uppkommer personalbrist. Personal måste kunna göra sig förstådd och de måste kunna förstå de personer de i sitt yrke möter. Språket är en avgörande grund för att möjliggöra ”det goda mötet”, ett möte som ger trygghet och som ger förutsättningar för en säker vårddokumentation möjliggöras fullt ut. Därför föreslår vi Kristdemokrater i Västerås och Västmanland att kommun och landsting genomför intern vidareutbildning i svenska, både det talade och skrivna ordet och att vid rekrytering och upphandling inom färdtjänst ska nivån säkerställs rörande språkkunskap.

3. återinför ”kömiljarden”
Vi Kristdemokrater föreslår ett återinförande av ”kömiljarden”. Detta behövs för att återigen kunna minska köerna inom hälso- och sjukvården. När Kristdemokraterna och Alliansen satt vid makten och ledde Sverige halverade vi vårdköerna och ett av verktygen var ”kömiljarden”. Den gav vården ett verktyg att effektivt arbeta med åtgärder för att minska köerna. Under dessa 4 år med en röd-grön regering så ser vi att den halvering som vi lyckades skapa nu har blivit till en fördubbling av köerna, det är inte rimligt. 

Varför blev det så? Ett enkelt svar är att bland det första som de röd-gröna gjorde när de tillträdde var att ta bort det verktyget som gett dessa goda resultat, ”kömiljarden”. Den slopades och togs snabbt bort och idag ser vi som följd av detta beslut fördubblade köer med över 80000 personer i kö för operation och specialistsjukvård. Vi tror inte på allmänt givna medel där du som organisation får pengar för att efter du fått de ska genomföra förändringar och förbättringar, Vi tror på att du planerar och genomför förändringar och utifrån det kvitterar ut medel. Detta är en självklarhet i de allra flesta organisationer, du levererar och får utifrån det betalt. Inför ”kömiljarden” är ett av Kristdemokraternas välfärdslöften för att du ska kunna lita på vården och Sverige igen.

Vi Kristdemokrater ser och har alltid sett sjukvården som ett av våra prioriterade områden, därför är det bra att efter nästa 4 års tystnad från regering och medias sida så ser vi att frågan återigen börjar komma upp på bordet. Vi Kristdemokrater har under dessa år börjat känna oss hesa efter att år efter år lyft vård och omsorgsfrågan utan större gehör. Nu är det valår och nu hörs frågan, låt det inte bli ett eko du lyssnar till utan till källan, lägg din röst på Kristdemokraterna den 9:e september.

fredag 16 mars 2018

Som Kristdemokrater vill jag skingra den nationella Socialdemokratiska dimridån de lägger över segregationsproblemet i skolan

Jag som Kristdemokrat kommer alltid stå för valfrihet i skolan, jag säger nej till politisk diskriminering och säger att om problem med religiösa skolor handlar om skolor med kopplingar till extremistiska Islamistiska organisationer, åtgärda då dessa problem och låt de övriga väl fungerande konfessionella skolorna få vara i fred från populistiska nationella Socialdemokratiska utspel.

Med Socialdemokraternas senaste nationella vallöfte ska de nu lösa alla problem med segregationen för barn och ungdomar i Sveriges skolor och hela lösningens sammanfattas i ett förbud och det förbudet låter som följer; ”förbjud religiösa friskolor”. I morse hörde jag på radion en förklaring vad en tumregel kan vara och ett exempel på vad en tumregel kan vara är att om en lösning på ett problem tillsynes är väldigt enkel så är det en lögn. Och detta förslag är en grov förenkling av segregationsproblemet i skolan. slutsatsen av förslaget är tydligt. Det som själva förslaget också säger oss som medborgare är att Socialdemokratin i regeringsställningen i vårt land har en fientlighet och uppvisar en skarp misstro mot vårt lands medborgare att själva kunna välja och ta ansvar för sin vardag, och det är inte ok tycker jag som Kristdemokrat.

Jag som Kristdemokrat står för och vi vill se ökade resurser i form av extra satsning i skolor som finns i utsatta områden, oavsett driftsform på skola. Vi Kristdemokrater står för att uppvärdera och stärka lärarnas roll och minska det administrativa arbetet för dem. Vi vill stärk elevhälsan, införa utökade antimobbning satsningar och stärka elevernas självkänsla samt ge föräldrautbildningar så föräldrarna får verktyg att kunna stötta sina barn och ungdomar.

Det som verkligen lyser genom med detta löfte om lösningen av segregationsproblemet för barn, ungdomar och skolan är att löftet är en uppenbar dimridå där de försöker dölja och förminska sitt eget misslyckande med skolan. Än mer absurt blir det när Civilministern Ardalan Shekarabi jämställer de Kristna friskolorna som följer svens läroplan med Islamistiska skolor i Iran. Det är oseriöst och visar på en total brist på insikt om problematik i den svenska skolan.

Jag förklara omkring det absurda förslaget att förbjuda religiösa friskolor i Sverige i denna film.


Jag vill även enkelt visa på statistik så att vi alla kan se hur absurd retoriken blir. Enligt skolverkets statistik för år 2016 *) fanns följande antal skolor i Sverige, 7034 stycken och utav dessa, som i det Socialdemokratiska vallöftet är problemet med segregationen, finns 70 stycken religiösa skolor, alltså sjuttio skolor som har religiös inriktning. Ingen kan väl tro eller inbilla sig att detta är det som orsakar problemet med segregationen i skolan i vårt land Sverige idag? Vi behöver även förstå att i Sveriges alla skolor finns och ska samma läroplan tillämpas och följas, det finns ingen skillnad för religiösa skolor. Min slutsats är att detta förslag är inget annat än en dimridå för att dölja regeringens misslyckande i skolan och i grunden handlar det om ett välfärdssvek för vårt lands barn och ungdomar som finns i skolor som skulle behöva verkliga lösningar och insatser. 

Och som jag inledde med så anser jag att om problem med religiösa skolor handlar om skolor med kopplingar till extremistiska Islamistiska organisationer så finns verktyg för att åtgärda dessa problem, gör då det och låt övriga väl fungerande konfessionella skolorna få vara i fred. Och för övrigt finns en ytterligare dellösningen på problemet, byt regering 9 september.




onsdag 31 januari 2018

Taket som är ett golv



Förvånat höjer jag många gånger mina ögonbryn vid artiklar och reportage om den av Vänstern regisserade och styrda regeringsförslagen om tak för vinster i välfärden. Förundrad över den grovt vilseledande retoriken som faktiskt fördummar oss som medborgare i landet. Men något som höll på att bekosta vården en onödig kostnad på grund av förhöjt blodtryck och hjärtklappning var ändå Vänsterns och regeringens presskonferens om förbudet mot det så kallade ”tak för vinster i välfärden”. Och visst var det ett tak som presenterades, ett tak som var millimeter ifrån golvet och inte har plats för så gott som någon alls däremellan. ”Detta är en glädjens dag för vårt land och för Vänstern” var uttalandet från presskonferensen. Det var sannerligen långt från en glädjens dag för alla de i vårt land som vill ha kvar friheten att välja och styra över sin vardag och för alla de som vill kunna bidra in i vårt gemensamma välfärdssamhälle. 

Många genomlysningar och förklaringar har getts från näringsliv och från olika håll för att belysa de grova bristerna och felaktigheterna i förslagen och i den utredning som ligger till grund för förslaget, den så kallade ”välfärdsutredningen”. 

Grundläggande och enkelt kan den inte beskrivas på annat sätt än en opportunistisk framställan som grovt förenklar och förvrider begreppen för människor, allt med syftet att den Vänsterdrivna regeringen med förslaget ska kunna driva genom ett återförstatligande av välfärdssektorn. Och med det ta bort valfriheten för varje invånare i vårt land. Tankarna går osökt till ett införande av planekonomi vilket även är konsekvensen av förslaget.

Det finns nog ytterst få som tycker det är en god idé att slussa vinster till ”skatteparadis” även om inget olagligt i en aktiv skatteplanering föreligger. Och det är detta som man tar fasta på i förslaget, något som människor i gemen tycker är moraliskt fel. Det man sedan gör är att med begrepps och sifferexercis som de allra flesta inte orkar, vill eller kan sätta sig in i skapar en mörk ridå som de gömmer sig bakom. De nämner att företag ska få göra 7% vinst plus statslåneräntan (0,58%) vilket de flesta tycker är en bra nivå på en vinst.  För en omsättning på 50mkr med den 7,58%-iga vinsten så skulle man nästan få göra vinst på 3,8mkr, eller? Det är det som den Vänster drivna regeringen vill att alla ska tro, men så är inte fallet. Det är vinsten på det operativa kapitalet som de talar om, vilket oftast utgörs av aktiekapitalet i tjänstesektorn (skillnad i bygg och fastighetsbolag som har stora fastigheter och maskiner som är del av det operativa kapitalet) det vill säga 50 000:-. Räknar vi då om det med exemplet ovan med ett företag med en omsättning på 50mkr och ett aktiekapital på 50tkr så får du enligt förslaget göra en vinst på knappt 4000:-. (Ja du läser rätt! 4000:-) Dessa medel ska således täcka investeringar, satsning på personal, buffert för extra utbildningar och oförutsedda sjukskrivningar. Ja, sanningen i argumentationen är absurd och konsekvenserna av förslaget är hårresande. 

Jag vill även påminna att för skola och förskola så är det samma skolpeng som följer med eleven i den kommunala skolan som i den skola som drivs av fristående aktör. Det är således inga extra pengar som betalas ut. Däremot så är det hos de fristående aktörerna en tydlig uppföljning av ekonomi och utfall då det inte går att göra ett negativt resultat, det finns inga sådana möjligheter som föreligger hos kommunala utförare. Gör en privat utförare negativa resultat och förbrukar sitt kapital måste de slå igen sin verksamhet, så är våra lagar i landet. Detta gäller inte kommunala utförare som i de skeendena av att inte hålla budgeten får ökade skattefinansierade intäkter. 

Slutligen vill jag även lyfta fram och skapa en tydlig bild av vårt gemensamt finansierade välfärdssverige. Ett Sverige vars kommuner genomför prisupphandlingar där privata utförare får utifrån upphandlingsunderlag ge anbud och driftsätta verksamhet inom vård och omsorg allt baserat på avtal som kommunerna sätter upp, inte utifrån vad välfärdsföretagen vill och kan utföra. Vårt gemensamma välfärdssverige omfattar även områden som vägar, byggnationer och merparten av infrastrukturen, dessa sektorer omfattas inte av den Vänsterstyrda regeringens förslag utan där, i den ”hårda” sektorn är det andra förutsättningar som gäller. 

Lösningen att komma tillrätta med problem i den gemensamt finansierade välfärdssektorn är inte ett införande av planekonomi. Det är däremot väsentligt att införa tydliga krav på kvalitet, tydlig uppföljning av hur och till vad skattemedel används. Och speciellt så är det den kommunalt och statligt styrda utförarna och beställarna som har störst ekonomisk del att följa upp och styra. Krav och uppföljning behöver förtydligas och det behöver omfatta hela välfärdssektorn, inte bara den privata delen.

Låt oss på allvar ta ansvar för vår gemensamma välfärd, låt valfrihet och ansvar få genomsyra inte bara den privatdrivna välfärden utan hela vår välfärd. Rätt resurser på rätt plats i rätt tid för ett välfärds Sverige där vi återigen kan känna oss trygga och säkra. 

För övrigt vill jag bara uppmuntra dig att rösta på KD den 9 september för ett fortsatt Sverige där du får möjlighet att påverka och styra din vardag och inte staten.